Västgötaloppet Skidor deltävling i Björn Dählie Ski Challenge

27 oktober 2014

Vintersäsong 2014/15 är det premiär för den svenska långloppscupen Björn Dählie Ski Challenge. En svensk långloppscup med fem av de mest tongivande långloppen på skidor i landet. Västgötaloppet är initiativtagare till cupen och kommer att vara den enda deltävlingen i Götaland då Västgötaloppet Skidor går av stapeln i Ulricehamn den 8 februari 2015.

Hösten 2014 arrangerades för första gången Västgötaloppet Cykel i Ulricehamn. Premiärloppet var då en del av den svenska långloppscupen på mountainbike, Mitsubishi MTB Challenge. Och det var i arbetet inför arrangemanget som tanken om en motsvarande cup på skidor väcktes inom organisationen bakom Västgötaloppet. Sweden Mountainbike som står bakom cykelcupen var inte sena att ta upp tråden.

Efter ett halvårs hårt arbete med förberedelserna kunde cupens samordnare Martin Holmstrand idag presentera Björn Dählie Ski Challenge där såväl elit som motionärer i åldersklasser gör upp om den svenska cupsegern.
– Att inte bara rikta fokus på elitåkare utan också se den stora massan har varit en av grundidéerna till cupen säger, Martin Holmstrand.

Intresset för skidåkning och långlopp har vuxit enormt de sista åren i takt med att Vasaloppet blivit större och fler elitåkare ställer om fokus från traditionella distanser till loppen inom den internationella långloppscupen Swix Ski Classics. Det har gjort att fler har fått upp ögonen för alla de långlopp som finns runt om i landet.

– Det är i åldersklasserna bakom elitleden som drivkraften och det stora intresset för långlopp på skidor finns idag, fortsätter han.

Björn Dählie SKI Challenge kommer inte bara att kora den bäste manlige och kvinnliga elitåkaren för säsongen, utan också utse de främsta i åldersklasserna 40, 50, 60 år i cupen. Det kommer även vara en klubbklass där hela föreningens poäng oavsett klass och kön kommer räknas samman.

– Björn Dählie Ski Challenge är ett mycket spännande koncept som kommer att utveckla långloppen positivt i Sverige och bidra till att vi kan vässa vårt arrangemang ytterligare, säger Lennart Cedervärn, tävlingsledare för Västgötaloppet Skidor.

Du kan anmäla dig till Västgötaloppet Skidor här.

kommentarer