Nu startar vi snöproduktionen

9 januari 2014

En helt blå 10-dygnsprognos gör att tävlingsledningen nu lägger i en extra växel inför Västgötaloppets vinterhelg. På lördag startas snöproduktionen vid anläggning på Lassalyckan i Ulricehamn. Ambitionen är att producera konstsnö som räcker till en 10,5 km lång bana som ger plats för totalt 2000 åkare i de tre loppen under helgen 1-2 februari.

Väntan på snö och kyla har varit lång och nervös för tävlingsledningen inför Västgötaloppets vinterhelg. Runt om i landet har vintern lyst med sin frånvaro och Intersportloppet som skulle genomförts mellan Oxberg och Mora nästa helg har som tredje långlopp i år flyttats till Orsa Grönklitt och de 600 startplatserna i loppet blev snabbt fulltecknade.
– Med den långa period med kyla som nu aviseras i långtidsprognoserna räknar vi med att kunna producera tillräckligt med konstsnö för att genomföra Västgötaloppets vinterhelg med bra och rättvisa förhållanden för alla dem som vill seeda sig till Vasaloppet och TjejVasan, berättar tävlingsledare Lennart Cedervärn.

Rejäl köldperiod i långtidsprognosen
Nu har långtidsprognoserna från YR och SMHI slagit om och visar helt blått de kommande dygnen och vi räknar med att Snösäkert Ulricehamn, organisationen bakom konstsnöanläggningen vid Lassalyckan i Ulricehamn kan starta upp produktionen på lördag kväll. Även Ulricehamns Skicenter kommer att bidra med produktionskapacitet så snart de säkrat den egna alpinanläggningen. Målsättningen är att erbjuda en 10,5 km lång konstsnöbana som körs två respektive fyra varv.

Dubbla startomgångar för söndagens lopp
Förra året arrangerades Västgötaloppet Skidor på en 6 km lång konstsnöbana och arrangemanget fick idel lovord. För att erbjuda så många åkare som möjligt plats kommer vi även i år att dela upp deltagarna i söndagens långlopp över 42 km i två startgrupper. Första start 9.00 för åkare med en beräknad åktid under 3 tim medan övriga tävlande startar 12.30.

Anmälningstak på 1200 kan öka till 1600
I nuläget är 0 åkare anmälda till Västgötaloppet Tjejer 21 km på lördag den 1 februari och 0 till Västgötaloppet Skidor 42 km på söndag den 2 februari. För att säkerställa att Västgötaloppet blir ett arrangemang i toppklass kommer tävlingsledningen  att sätta ett anmälningstak på 1 200 deltagare i respektive lopp till dess att vi säkrat en bana på mer än 10 km konstsnö. Då utökas taket till 1 600 deltagare i respektive lopp.
– Vi fokuserar på att skapa ett så bra arrangemang för deltagarna som möjligt och månar därför om att antalet åkare i respektive startomgång är anpassad efter utrymmet som finns utefter banan, säger vice tävlingsledaren Claes Persson.

Om du inte redan säkrat en plats till Västgötaloppet Skidor 42 km eller Västgötaloppet Tjejer 21 km hittar du anmälan här.

 

kommentarer