Plats för fler åkare med 10,5 km konstsnö

20 december 2013

Efter förra årets succé då Västgötaloppet Skidor genomfördes på en 6 km lång konstsnöbana har vi nu beslutat oss för att utöka satsningen. Inför 2014 års Västgötalopp på skidor satsar vi  på att erbjuda en 10,5 km lång konstsnöslinga där loppen kommer att avgöras över två respektive fyra varv.

Förra året genomfördes Västgötaloppet Skidor på en 6 km lång konstsnöslinga vid Lassalyckan i Ulricehamn. Den hållbara konstsnön bjöd på sportsliga och rättvisa förhållanden för såväl eliten som motionärer och arrangemanget fick många glada tillrop från de 1200 deltagarna för den höga kvaliten på loppet. Toppenspår från första till sista åkare gav också bra seedningsresultat till TjejVasan och Vasaloppet.

Västgötaloppet Skidor 42 km fulltecknat förra året
Då spårlängden var begränsad tvingades vi sätta ett deltagartak och loppet över 42 km blev snabbt fulltecknad så att många missade chansen. Därför har vi nu beslutat att utöka vår satsning på konstnö för att erbjuda plats för 2000 åkare i Västgötaloppet Skidor 42 km fördelat på två startomgångar. Västgötaloppet Tjejer 21 km har dessutom plats för 1000 tjejer under lördagens lopp. På så sätt hoppas vi att fler åkare från södra Sverige och Danmark får en härlig skidupplevelse och och förberedda sig inför kommande utmaningar under vinternt genom att seeda sig till rätt led i t ex Vasaloppet och TjejVasan.

Investerar i ytterligare 3000 m3 konstsnö för att förlänga banan
Efter den tveksamma inledning på vintern ser vi ändå stora möjligheter med satsningen att investera i ännu mera konstsnö. Ulricehamns längdskidanläggning har en av de modernaste konstsnöanläggningarna i Europa men för att öka kapaciteten ytterligare har Västgötaloppet också inlett ett samarbete med alpinanläggningen Ulricehamns Skicenter och Lövdalens Åkeri för att producera och tranportera ytterligare 3000 m3 snö för att förlänga spåret till 10,5 km.

– Det kostar naturligtvis en hel del att tillverka och frakta ut så mycket konstsnö, men vi är övertygade om att kan vi erbjuda ännu fler åkare möjlighet att deltaga i Västgötaloppet, så är det en bra investering för framtiden, säger Västgötaloppets tävlingsledare Lennart Cedervärn.

Dubbla startomgångare för söndagens lopp
För att möta det stora intresset kommer Västgötaloppet även 2014 att genomföras med två starter i söndagens långlopp över 42 km. Första start sker klockan 9.00 för åkare med en åktid under 3 tim medan övriga tävlande och motionsklasserna startar 12.30.

– Trots den utökade kapaciteten att ta emot fler åkare så räknar vi med att långloppet över 42 km blir fulltecknad i år också, så det är först till kvarn som gäller, avslutar Lennart Cedervärn.

kommentarer