Fyra veckor kvar och snart kommer vintern

6 januari 2014

Knappt fyra veckor kvar till Västgötaloppets vinterhelg och snön lyser med sin frånvaro på Lassalyckan i Ulricehamn. Ett tufft läge för ett långlopp som Västgötaloppet Skidor och många ställer sig frågan om det blir något lopp. Trots det är arrangörsstaben optimistiska och just nu signalerar långtidsprognoserna minusgrader i slutet på veckan.

Helgerna går mot sitt slut och vi blickar fram mot Västgötaloppets vinterhelg även om vintern lyser med sin frånvaro. I nuläget har vi 0 anmälda till Västgötaloppet Tjejer 21 km lördag den 1 februari och 0 till Västgötaloppet Skidor 42 km söndag den 2 februari. Den självklara frågan vi får nu är om det blir något lopp? Oron är naturligtvis stor hos alla dem som ser fram emot att köra södra Sveriges största långlopp på skidor och har ambitionen att seeda sig till Vasaloppet eller TjejVasan.

Långtidsprognoserna visar minusgrader
Inom arrangörsstaben har vi sedan länge nervöst sneglat på långtidsprognoserna från YR och SMHI som nu äntligen spår minusgrader i slutet på veckan. Organisationen i Ulricehamn står redo att starta snökanonerna så snart prognoserna slår in och vi räknar med att kunna producera 1-2 km spår per dygn. Mälsättningen är att erbjuda en 10,5 km lång konstsnöbana som körs två respektive fyra varv.

Dubbla startomgångar för söndagens lopp
Förra året arrangerades Västgötaloppet Skidor på en 6 km lång konstsnöbana och arrangemanget fick idel lovord. För att erbjuda så många åkare som möjligt plats kommer vi även i år att dela upp deltagarna i söndagens långlopp över 42 km i två startgrupper. Första start 9.00 för åkare med en beräknad åktid under 3 tim medan övriga tävlande startar 12.30.

Anmälningstak på 1200 deltagare inledningsvis
För att säkerställa att Västgötaloppet blir ett arrangemang i toppklass trots den tröga starten på vintern kommer vi att sätta ett anmälningstak på 1 200 deltagare i respektive lopp till dess att vi säkrat en bana på mer än 10 km konstsnö. Då utökas taket till 1 600 deltagare i respektive lopp.
– Trots den utökade kapaciteten att ta emot fler åkare så räknar vi med att långloppet över 42 km blir fulltecknat i år också, så det är först till kvarn som gäller, säger tävlingsledaren Lennart Cedervärn.

kommentarer