8 km när banan knyts ihop

29 januari 2014

Så här dagarna innan Västgötaloppets vinterhelg tvingas arrangörerna att nöja sig med en konstsnöbana på ca 8 km för att kunna garantera bra och rättvisa förutsättningar för deltagarna.
– Fram till igår trodde vi att vi skulle lyckas nå ända fram med 10,5 km spår. Utkörningen av snö har funkat jättebra men vi har inte lyckats producera tillräckligt mycket snö de sista dagarna, konstaterar tävlingsledaren Lennart Cedervärn.

Tekniska problem och ett par dagar med för hög temperatur gör att inte tillräckligt med snö har kunnat produceras och arrangörerna skulle behövt ytterligare två dygn för att nå i land med visionen för banan.
– Vi får konstaterar att vi idag ändå kan erbjuda en dubbelt så lång bana som våra kollegor runt omkring och är övertygade om att deltagarna uppskattar den satsning som vi gjort för att leverera en ytterligare förbättrad bana sen i fjol, fortsätter Cedervärn.

Banan knyts ihop
Under torsdagen och fredag förmiddag kommer den sista delen av bansträckningen att snöläggas med lastbil och prepareras. Därefter kommer mer info med karta och tillhörande banprofil.
– Även om vi är besvikna att vi inte når ända fram med banan ser vi positivt på situationen. Vi kommer att erbjuda en tävling med jättefina förhållanden och ge åkarna en fantastisk dag i spåret, berättar Lennart Cedervärn vidare.

Många lärdomar på vägen
Organisationen bakom Västgötaloppet har lärt sig mycket av satsningen som kommer att användas i den fortsatta utvecklingen av loppen under vinterhelgen. Dagens skidåkare förväntar sig en kvalitet på spår och banor som kräver konstsnö och Västgötaloppet har bestämt sig för att successivt bygga ut banlängden de kommande åren.
– Vi väljer att se glaset som halvfullt istället för halvtomt och kommer definitivt att spänna bågen minst lika hårt näst år, avslutar biträdande tävlingsledaren Claes Persson.

kommentarer