Utvecklad bana för Västgötaloppet Cykel

27 augusti 2014

Inför premiären av Västgötaloppet Cykel har organisationen jobbat hårt med att utveckla banan efter förra årets bantest. Starten kommer att gå vid Åsundens strand mitt i centrala Ulricehamn och skickar sedan ut deltagarna på två loopar med passage och målgång på skidstadion vid Lassalyckans friluftsområde efter 40 km respektive 70 km. På vägen passeras Västergötlands högsta punkt Galtåsen och flera natursköna områden i skogen och utmed sjön.

Att arrangera ett cykellopp över 70 km innebär en bana som involverar många markägare och passager över allmänna vägar som kräver tillstånd från flera myndigheter. Tillsammans med berörda parter har Västgötaloppets organisation arbetat fram en bana som visar upp det bästa av Västgötaterrängen och erbjuder en utmanande bana för långloppets deltagare. Lassalyckans skidstadion utgör tävlingscentrum för arrangemanget med varvning och målgång medan starten sker vid Åsundens strand i centrala Ulricehamn.

– Vi har jobbat om banan en hel del efter förra årets test och bland annat bytt åkriktning på en av looparna. Det gör att vi kan få en fin spridning på fältet efter start och ge deltagarna en härlig resa genom terrängen, berättar banchefen Joakim Lundberg.

Banan är uppdelad i två loopar om 40 km respektive 30 km. Efter start väntar en lång stigning innan banan slingrar sig längs fina grusvägar och skidspår ut över höjderna öster om Ulricehamn. Efter ca 15 km passerar cyklisterna nära Västergötlands högsta punkt, Galtåsen. Härifrån bjuder banan på ett lättåkt parti fram till Getaryggen, en klassisk väg för cykling i Ulricehamn som slingrar sig fram i landskapet. Här gör sig fartkänslan ordentligt påmind. Därifrån tas cyklisterna på lite mindre stigar genom välskött västgötaskog och passerar bland annat Hjortsbacka för att lite senare komma in på skidspåren kring Lassalyckan och närma sig stadionområdet.

Efter 40 km varvar cyklisterna inne på arenan och ger sig ut på loop nummer två. Där stiger pulsen i takt med terrängen upp mot Åsen för att sedan leda cyklisterna ut på fin sig ner mot Marbäck. Efter Marbäck snuddar banan vid Åsunden och fortsätter norrut mot Ulricehamn. Med ca 5 km kvar till mål passerar banan ett mäktigt stenbrott och sedan är det lättåkt med en mindre stigning upp mot Lassalyckan och målgång.

– Jag tycker vi har fått till en fin bana som är utmanande men aldrig besvärlig och vi hoppas självklart att det ger en bra tävling och en fantastisk avslutning på långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge som avslutas med Västgötaloppet Cykel, avslutar Joakim Lundberg.

Västgötaloppet Cykel går av stapeln i Ulricehamn den 20 september med tävlingar över 40 km respektive 70km. Loppet är den nionde och sista deltävlingen i den svenska långloppscupen Mitsubishi MTB Challange.

Anmäl dig här

vastgotaloppet-cykel-hojdprofil-1024x400

kommentarer